Maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat niet over dubbelzijdig printen

22 aug 16

Maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat niet over dubbelzijdig printen

Chronisch zieken zijn een kans

Enthousiast presenteren studenten een SWOT-analyse van het ziekenhuis waarvoor zij op zoek zijn naar een duurzame aanpak. Bij de Opportunities zie ik ‘meer chronische zieken’ staan en bij Threats staat ‘concurrentie van fysiotherapeuten en alternatieve genezers’.
 
“Is dit echt hoe een ziekenhuis naar haar markt en omgeving kijkt?” schiet er door m’n hoofd. Ik sta op en challenge de studenten op hun bevindingen. “Waar gaat het nou echt over bij een ziekenhuis? Wat is het doel en de reden van bestaan? En is het dan terecht dat dit in deze SWOT staat?”
 

De realiteit terug vinden

Voor mijn gevoel zijn we als maatschappij, als bedrijven, op sommige vlakken de realiteit uit het oog verloren. Vaak met heel begrijpelijke redenen. Een ziekenhuis staat tegenwoordig onder enorme druk; druk van zorgverzekeraars, van leveranciers, van de overheid. Ziekenhuizen moeten presteren en goede cijfers laten zien. En dat is voor veel andere organisaties net zo.
 
Maar op het moment dat een ziekenhuis zich gedwongen voelt om meer chronisch zieken als een kans te zien, dan is het tijd om die zienswijzen aan te pakken. Het is dan tijd om met organisaties te gaan kijken waar hun verantwoordelijkheid en rol werkelijk ligt. Om die verloren realiteit, dat waar het voor die organisatie nou echt om gaat, terug te vinden.
 

Winnen met de maatschappij

In een traject van acht weken hebben we met het relatiemanagement team van een grote bank, zes van hun klanten en een groep van 19 studenten juist dat gedaan. We gingen op zoek naar de kern, naar de purpose, van zes bedrijven. Ook onderzochten we welke impact de bedrijven hebben op hun omgeving en de maatschappij. En wat die impact zou kunnen zijn als de activiteiten helemaal in lijn liggen met hun purpose.
 
Want bedrijven die hun purpose scherp in het vizier hebben en hun activiteiten daarmee in lijn kunnen brengen, zijn pas echt maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen. En daarmee zorgen ze niet alleen voor een positieve impact in de buitenwereld. Het is bewezen dat een bedrijf dan ook zorgt voor eigen succes op lange termijn. Win-win. Ondernemen gaat dan dus over winnen met de maatschappij.
 

Een andere manier van kijken

De studenten uit het voorbeeld zijn anders gaan kijken naar duurzaam ondernemen. Ze creëerden een prachtige visie met als kern: from healthcare to Care for Health (van gezondheidszorg naar Zorg voor Gezondheid).
 
Bij alle aanwezigen kwam deze visie binnen in het hart. Zo inspireerden ze de ziekenhuisleiding, andere bedrijven en hun medestudenten over wat een ‘purpose-volle organisatie’ kan betekenen.
 
En ik vroeg me af: “Hoe zou de wereld er uit zien als veel meer organisaties ‘purpose-vol’ gaan ondernemen? Wat wordt er mogelijk als bedrijven hun activiteiten vormgeven vanuit helderheid over hun rol en betekenis in de maatschappij?”
 

Heb jij de purpose helder?

Ben jij benieuwd en geïnspireerd om op zoek te gaan naar waar het bij jou en jouw organisatie nou werkelijk over gaat en hoe jullie samen met de maatschappij kunnen winnen? Of juist gemotiveerd om te onderzoeken of wat jullie doen echt in lijn is met die purpose of hoe je dat juist gedaan krijgt? Kessels & Smit – Winning with Society kan je daarbij ondersteunen.
 
Neem contact op Martine van Es per mvanes@kessels-smit.com.

 


Andere interessante blogs op het thema “Kessels & Smit” voor jou geselecteerd:


Innovatief competentiemanagement ondersteunt innovatieve organisatie

1 jul

Innovatief competentiemanagement ondersteunt innovatieve organisatie

Punch Powertrain is een onafhankelijke leverancier van complete en zuinige aandrijfsystemen voor de automobielindustrie. Het bedrijf is de afgelopen jaren sterk gegroeid. De R&D afdeling alleen al groeide in een paar jaar tijd van 50 naar 300 medewerkers. Met die groei onstond er ondere andere...

Organisatiejournalistiek als krachtige veranderinterventie

9 mei

Organisatiejournalistiek als krachtige veranderinterventie

Collega Derk van der Pol is organisatiejournalist. Maar wat is het eigenlijk? Wat is het belang ervan voor organisaties? En wat vraagt het van je? Saskia Tjepkema interviewde Derk: “Voor mij gaat het erom dat je binnen een team of een hele organisatie...

Het Goede Gesprek: dromen, durven en vooral: doen!

7 mei

Het Goede Gesprek: dromen, durven en vooral: doen!

Lessons learned bij vernieuwing van de gesprekscyclus Na 10 jaar functioneringsmanagement met ‘afvink’lijstjes met competenties en een vaste cyclus van drie gesprekken per jaar gooit advies- en ingeniersbureau Tauw sinds dit jaar het roer om. Het is nu aan de leidinggevenden en medewerkers om...

Talententaal geeft lucht

15 apr

Talententaal geeft lucht

Hoe talentenworkshops de samenwerking bevorderen Bank J.Van Breda & C° is een financiële instelling die advies geeft aan ondernemers en vrije beroepen. Zij werken al een aantal jaren samen met Kessels en Smit rond het ontwikkelen van talent. Sinds 2018 biedt Bank J.Van Breda...

Dit item is niet beschikbaar in het Nederlands.

1 apr...

Tedtalk 'Everybody is an entrepreneur'

21 feb

Tedtalk 'Everybody is an entrepreneur'

Iedereen is een ondernemer volgens collega Pieterjan van Wijngaarden. Als 'community addict' en auteur van Ondernemerschap als way of life deelt hij de drie sleutelelementen van succesvolle samenwerking door samen te werken in communities. Je kunt de video hier bekijken. Deze lezing werd...

Veiligheid op een schaal van 'mama' tot 'hielenlikker'. Werken aan veiligheid binnen de logistieke afdeling van Colruyt

4 feb

Veiligheid op een schaal van 'mama' tot 'hielenlikker'. Werken aan veiligheid binnen de logistieke afdeling van Colruyt

Colruyt is een Belgische supermarktketen , met als baseline ‘laagste prijzen’. Om hun producten in de rekken te krijgen, zijn 4000 logistiek medewerkers dag en nacht in de weer. Voor deze mensen is veiligheid een dagelijks aandachtspunt. Een gebrek aan veiligheid kan grote gevolgen hebben....

Dit item is niet beschikbaar in het Nederlands.

9 nov...
vorige
1 2 3 ... 29 30 31
volgende