Hoe je de Jawbone Up gebruikt om grip te houden op de dag

10 mrt 15

Hoe je de Jawbone Up gebruikt om grip te houden op de dag

Ik las in het Financieele Dagblad over het gegeven dat steeds meer bedrijven zich bemoeien met de gezondheid van medewerkers. Er is immers veel geld te besparen op het beperken van uitval- en ziektekosten. Wellicht ben jij hier als leidinggevende ook mee bezig? Het is interessant om te zien dat er mobiele apps op de markt komen, die aan de hand van persoonlijke gegevens advies kunnen geven over voeding, slaap en beweging. Gezondheid, technologie en werk komen bij elkaar; een boeiende beweging met volop mogelijkheden.

In april verschijnt er een podcast in de serie Do I Have A Choice, waarin ik met vitaliteitsarchitect Greg Kalfus, werkzaam bij Dilato over dit onderwerp spreek. In de tussentijd kon ik de verleiding niet weerstaan een Jawbone Up aan te schaffen om eens te experimenteren met dit type technologie, dat gezondheid en werk dichter bij elkaar kan brengen.

Jawbone Up

De Jawbone Up is een armband die zowel je slaap als je beweging kan meten. Hij is er in oranje of zwarte variant. Ik heb een oranje exemplaar aangeschaft, omdat ik het eigenlijk wel leuk vindt dat hij een beetje opvalt. Vaak vragen mensen mij naar de armband, waarop er leuke gesprekken ontstaan over deze technologie, variërend van: “totale onzin” tot en met “cool!”. De armband synchroniseert via bluetooth met je mobiele telefoon. Via de gratis app kun je resultaten uitlezen en instellingen passend bij jouw dagritme wijzigen.

Ik gebruik de Up nu een maand of vier en mijn algemene indruk is positief. Met name in combinatie met een doordachte dagplanning, die voortkomt uit een regie op je eigen agenda, blijkt dit speeltje van Jawbone een prima middel om grip te houden op de veelal hectische werkdag.

Vier mogelijkheden

Ik deel graag mijn belangrijkste bevindingen. Wellicht helpt zo’n gadget jou als ondernemer ook om grip te houden op de dag. De volgende vier mogelijkheden van de Up zijn voor mij reden om de armband te blijven dragen:

  • Gewekt worden tijdens je lichte slaap: Ik heb er een gewoonte van gemaakt om vroeg op te staan. De Jawbone Up wekt mij tussen half vijf of half zes ’s ochtends op een moment dat ik in lichte slaap ben, door te trillen. De Up meet wanneer ik in diepe of lichte slaap ben. Gewekt worden op een moment dat je licht slaapt, geeft een soepele overgang tussen dag en nacht. Bijkomend voordeel is dat mijn gezin niet wordt gewekt door het geluid van een wekker.
  • Elke 90 minuten een reminder om te bewegen: Ik heb de armband zo ingesteld dat hij een trilsignaal geeft, wanneer ik negentig minuten lang niet van mijn plek ben geweest. Dat leidt tot leuke interventies in lange vergaderingen bij klanten of breaks tijdens dagen dat ik thuis of op ons kantoor aan de Maliebaan werk. Mijn ervaring is dat het sowieso niet productief is om negentig minuten zonder break te vergaderen of te werken. Na een korte pauze ontstaat er weer andere energie die niet zelden tot interessante wendingen leidt.
  • Elke werkdag een signaal om het werk af te ronden: Ik schreef eerder over de hectiek en de hoge druk van het tegenwoordige werk. Altijd maar doorgaan met werken, wanneer het niet afkomt, is vaak niet de oplossing. 'Als ik mijn werk niet af krijg, moet ik het anders organiseren', leerde ik van Anselm Grün. Ik oefen mijzelf hierin door iedere werkdag door mijn Jawbone Up herinnert te worden aan het feit dat mijn werkdag ten einde loopt.
  • Elke avond een reminder om je op de nacht voor te bereiden: Nu ik iedere dag vroeg opsta, wen ik mijzelf ook aan om vroeger naar bed te gaan. Mijn Jawbone Up geeft daarom om 21.20 uur het signaal dat het tijd is om mij voor te bereiden op de nacht. Dat betekent niet dat ik dan meteen horizontaal ga. Ik rond in ieder geval zoveel mogelijk mijn activiteiten af en neem nog een uurtje om de krant te lezen of wat platen te luisteren.


Gezondheid, technologie en werk komen steeds dichter bij elkaar. Ik vind het een boeiende beweging met volop mogelijkheden. Komende week ben ik met een aantal collega’s op SXSW om te zien wat de laatste ontwikkelingen zijn op het gebied van technologie. Ik neem mijn Jawbone Up in ieder geval mee naar de States. Wie weet kan deze gadget mij helpen om te gaan met de aankomende jetlags.

Vraag: Welke ervaring heb jij met technologie of apps die gericht zijn op voeding, slaap en beweging? Post een reactie of stuur me een e-mail.

 

Wil je op de geüpdatet worden over mijn blogs? Meld je dan aan voor de e-mail nieuwsbrief.


Reageer op dit item

Naam

E-mail

Reactie

 


Andere interessante blogs op het thema “Activiteiten” voor jou geselecteerd:


'Hoe het gaat' is interessanter dan 'hoe het moet'

10 dec

'Hoe het gaat' is interessanter dan 'hoe het moet'

Als veranderkundige heeft Ton ten Broeke een fascinatie voor ‘hoe het gaat’: wat is de achterkant van veranderprocessen? Hoe ziet het eruit achter de aanpakken en stappenplannen? Daar waar het echte werk gebeurt. Hij heeft zes vakgenoten geïnterviewd over precies dát aspect van het werk....

Dit item is niet beschikbaar in het Nederlands.

9 nov...

Ons lichaam liegt niet: faciliteren als persoonlijk vakmanschap

3 sep

Ons lichaam liegt niet: faciliteren als persoonlijk vakmanschap

Klik, klak, klik, klak, het geluid van mijn voetstappen echoot luid door de statige marmeren hal. Vele jaren geleden woonden de directeur en zijn gezin hier. Ik passeer de keuken, een badkamer en kom aan in een statige ruimte met zwaar eiken meubilair, tapijten en...

Bouwen aan het thema organisatiejournalistiek

13 aug

Bouwen aan het thema organisatiejournalistiek

In de themareeks ‘Het geheim van de smid’ in het tijdschrift 'Opleiding & Ontwikkeling' wordt op zoek gegaan naar methoden of aanpakken die waardevol en inspirerend zijn voor de praktijk. In het artikel 'Bouwen aan organisatiejournalistiek' bespreken Mara Spruyt en Derk van der Pol...

Onverwachte tijd

2 jul

Onverwachte tijd

Er zijn weken die ik van ver zie opduiken in mijn agenda. Weken die dreigend dichterbij komen. Waar alle dagen roodgloeiend volgepland staan en tot in de puntjes georganiseerd zijn. Waar er geen ruimte is voor het onverwachte. Want dan red ik het niet. Toch?...

Buitenspelen! Ervaringen van 3 maanden Ďspelení bij K&S

27 jun

Buitenspelen! Ervaringen van 3 maanden Ďspelení bij K&S

In 2002 ben ik bij de gemeente Amsterdam gaan werken waar ik op verschillende plekken in verschillende rollen heb gewerkt. Om in 2014 te landen bij de Amsterdamse School, het leer- en ontwikkelinstituut van de gemeente Amsterdam. Het vak van ontwerpen vind ik geweldig en...

Meerstemmigheid in het hier-en-nu

21 jun

Meerstemmigheid in het hier-en-nu

Als organisatieadviseur ben ik voortdurend bezig om me te verhouden tot de verhalen die mensen die ik begeleid aan mij vertellen. Wat wordt hier eigenlijk gezegd? Welke alternatieve verhalen zien we over het hoofd? Welke reacties zijn er op alternatieve verhalen en wat betekent dit...

Positief Onderwijs: Hoe maken we in school meer ruimte voor talent en welbevinden van docent en leerling?

18 jun

Positief Onderwijs: Hoe maken we in school meer ruimte voor talent en welbevinden van docent en leerling?

‘Als je het in een paar woorden benoemt, wat wens je dan vooral voor je kinderen?’ Dat was de vraag die Martin Seligman enkele jaren terug aan honderden ouders voorlegde. De antwoorden vertoonden een duidelijk patroon: ‘een gelukkig leven’, ‘dat ze vriendelijke volwassenen worden, ‘dat...
vorige
1 2 3 ... 26 27 28
volgende