Knagende twijfel: 8 voorbeelden om jouw twijfelen om te zetten in experimenteren

23 feb 16

Knagende twijfel: 8 voorbeelden om jouw twijfelen om te zetten in experimenteren

Twijfel. Misschien ben jij zo iemand, die twijfelt totdat hij een ons weegt. Zal ik wel… zal ik niet… Je kunt er wakker van liggen; knagende twijfel.

 

Een jaar geleden twijfelde ik zelf over alles wat met mijn werk en ondernemerschap te maken had: moet ik wel of niet doorgaan met mijn onderneming Something? Ontwikkel ik mij verder als onderwijskundige en ga ik mij ook als zodanig profileren? Of betreed ik een nieuwe professionele wereld en ga ik me profileren als conflict-werker. Of als ondernemer. Of als management consultant. Zoveel keuzes. Wil de ware ‘Professionele Pieterjan’ opstaan?

 

Experimenten

Hoe ga jij om met twijfel? Waar twijfel je naartoe? Mij helpt het om twijfels te vertalen naar experimenten. Kleine of grote. Experimenteer er op los. En leer ervan. Het is bij twijfel namelijk zelden zo dat het zomaar in jouw hoofd wordt opgelost. Ga er mee naar buiten. Ik bedoel daarmee: breng het in gesprek. Of ga er iets mee doen. Dat is dan dus een experiment. Zo kunnen je twijfels heel productief worden.

 

Een belangrijke bekwaamheid om twijfel om te zetten in experimenten, is ‘nieuwsgierigheid’. Daarbij helpt het als je jezelf even toestaat dat twijfelen mag. Dat het misschien wel heel professioneel is om te twijfelen. Dat iedereen eigenlijk twijfelt. En dat het juist heel goed is om die twijfel productief te maken.

 

8 voorbeelden

Ik geef hieronder 8 concrete voorbeelden van hoe je twijfel kunt vertalen naar nieuwsgierigheid en vervolgens naar ondernemende experimenten:

 

 • Wat kan ik met mijn vakkennis, na jaren studeren?
  Welke stap zetten succesvolle studenten eigenlijk na hun opleiding?
  Interview vijf succesvolle studenten en hun bezoeken op hun werkplek. Schrijf daarover blogs of maak podcasts, en publiceer die op de website van jouw opleiding én op jouw persoonlijke LinkedIn of Facebook pagina.
 • Wat vind ik eigenlijk leuk? Dat had ik toch al lang moeten weten?
  Aan welke dagelijkse dingen beleef ik het meeste plezier?
  Journailling: houd een dagboek bij. Stel jezelf aan het begin of aan het einde van iedere dag de volgende vragen: wat heb ik gedaan? Waarvan kreeg ik energie? Waarvan niet?
  Vergroot vervolgens de tijd die je besteed aan de activiteiten waar je wel energie van krijgt. En verklein de tijd die je besteed aan dingen die geen energie opleveren.
 • Wat moet ik met al die ideeën, terwijl ik zo’n behoefte heb aan focus?
  Welke ideeën heb ik eigenlijk allemaal? Welke ideeën zijn waardevol. En welke niet?
  Maak een mindmap, met daarin alle ideeën die je hebt. Voeg de mindmap dagelijks of wekelijks aan met nieuwe informatie. De ideeën die je kansrijk acht maak je groen. De ideeën die ver van je bed zijn, maak je rood.
  Wanneer je zicht hebt op een aantal kansrijke ideeën, minimaliseer je input van buiten (social media, nieuws, etc.) en focus je op het uitwerken van een paar van deze ideeën.
 • Ben ik wel ondernemend genoeg? Het is helemaal nog niet zo spannend.
  Hoe spannend vinden succesvolle ondernemers eigenlijk hun werk?
  Bezoek een ondernemersontbijt of sluit je aan bij een ondernemerskring bij jou uit de regio om uit te wisselen over ondernemersvraagstukken. (Zelf ben ik lid van ondernemersclub CBMC)
 • Wat is eigenlijk mijn vak? En wie bepaalt dat?
  Waar uit bestaat mijn werk op dit moment eigenlijk? En in het verleden?
  Maak een mindmap, waarin de je de verschillende aspecten van het vak zoals jij dat beoefent opneemt. Check de mindmap wekelijks of maandelijks. En stel hem bij. Pas vervolgens, naar aanleiding van deze mindmap, ook je profielen aan op LinkedIn en Twitter.
 • Lig ik wel goed in de markt? Ik heb al een jaar dezelfde vijf opdrachtgevers.
  Wat maakt dat opdrachtgevers vertrouwen in mij hebben? Hoe vind ik nieuwe opdrachtgevers?
  Maak een client ranking. Formuleer waarom klanten met jou willen werken. Nodig twee van deze opdrachtgevers uit voor een sjiek diner, over een werkthema wat zowel jou als hen boeit. En vraag hen beide een goed contact uit hun netwerk mee te nemen.
 • Mijn onderneming maakt rode cijfers. Ik kan er niet mee verder?
  Met wie zou ik de verantwoordelijkheid voor deze onderneming willen delen? Hoe staan zij er in?
  Mini-onderzoek naar stakeholders rondom de onderneming, rondom onder andere de volgende vragen: Hoe kijk jij naar deze onderneming? Welke kansen zie je in de toekomst? Wat is de waarde wat jou betreft?
 • Wat is mijn professie?
  Welke professional zou ik willen zijn en hoe zouden anderen daarop reageren?
  Schrijf vier blogs vanuit jouw nieuwe ‘identiteit’ als professional. Check de reacties. Positief? Ermee doorgaan: oud werk afbouwen, nieuw werk uitbouwen.

 

Herken je een of een aantal van bovenstaande twijfels? Hopelijk lukt het om ze om te zetten naar experimenten. Ga experimenteren en leer ervan. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

 


Reageer op dit item

Naam

E-mail

Reactie

 


Andere interessante blogs op het thema “Inspiratie” voor jou geselecteerd:


Hoe ontwerp je een goed leertraject?

15 jul

Hoe ontwerp je een goed leertraject?

"De meeste van ons kunnen precies het verschil uitleggen tussen een hele goede en slechte training of opleiding. Vaak doen we dit op basis van eigen ervaringen. Waar het kan gaan om de toepasbaarheid van aangereikte kennis, de ervaren begeleider of de prettige groep deelnemers...

Meditatiemildheid

12 jul

Meditatiemildheid

Vroeger deed ik iedere ochtend aan yoga of mediteerde ik. Ik zette de wekker, dronk een groot glas water, nam een koude douche en zette mij op mijn mat. Dit ochtendritueel zorgde voor rust en kracht om aan de dag te beginnen. Het maakte mij...

Boris de Verhalenverteller

11 jul

Boris de Verhalenverteller

Hoe een verhaal over een zakje chips en andere mythes leidde tot de Brexit ‘De EU is van plan om de garnalencocktailchips te verbieden’ schreef Boris Johnson in 2012. Hij werkte toen als correspondent in Brussel voor de Daily Telegraph. Net daarvoor was hij...

Innovatief competentiemanagement ondersteunt innovatieve organisatie

1 jul

Innovatief competentiemanagement ondersteunt innovatieve organisatie

Punch Powertrain is een onafhankelijke leverancier van complete en zuinige aandrijfsystemen voor de automobielindustrie. Het bedrijf is de afgelopen jaren sterk gegroeid. De R&D afdeling alleen al groeide in een paar jaar tijd van 50 naar 300 medewerkers. Met die groei onstond er ondere andere...

De kracht van verhalen

24 jun

De kracht van verhalen

Hoe een dramaserie de realiteit beïnvloedt Kortgeleden verscheen de Netflix serie 'When they see us'; een serie over een rechtszaak uit 1989. Na het uitbrengen van de serie worden meerdere kopstukken uit de zaak, zoals een Amerikaanse officier van justitie, alsnog ter verantwoording geroepen....

Van een vijfpuntsschaal naar zelfreflectie

20 jun

Van een vijfpuntsschaal naar zelfreflectie

Talent, ontwikkelen en presteren bij Achmea “Achmea gooit beoordeling van medewerkers over andere boeg” zo maakte het verzekeringsbedrijf met ruim 12.000 medewerkers afgelopen september bekend. Een persbericht waar in veel organisaties met belangstelling naar werd gegeken, want het is zowel een hot item als...

De tijd nemen voor diepe reflectie: 24 uur alleen op een berg

18 jun

De tijd nemen voor diepe reflectie: 24 uur alleen op een berg

Doen versus zijn We hebben het druk. Met werk, familie en vrienden. Met interessante gesprekken, initiatieven in de wereld zetten en een veelheid aan activiteiten in de vrije tijd. Allemaal betekenisvol en waardevol, met een nadruk op het doen . Op zichzelf is daar...

Hoe gaat het?

21 mei

Door: Sandra Ringeling - profiel | Categorie: Inspiratie
Hoe gaat het?

De evolutie van een nieuwe manier van in gesprek zijn over functioneren bij de gemeente Utrecht Wat doe je als je in jouw organisatie wilt werken aan de vernieuwing van beoordelen en belonen? Dan ga je afkijken bij anderen en op zoek naar inspiratie!...
vorige
1 2 3 ... 67 68 69
volgende