Hoe je door middel van radio het strategische gesprek kunt voeren in organisaties

9 feb 15

Hoe je door middel van radio het strategische gesprek kunt voeren in organisaties

The times they are a changing… Als leidinggevende in een organisatie of als ondernemer sta je er met je neus bovenop. De wensen en behoeften van je cliënten of klanten veranderen. En organisaties veranderen hun strategieën, al dan niet opgejaagd door jonge start-ups, die aan de stoelpoten zagen van de gevestigde orde. Misschien overkomt het jou wel op dit moment; je bent onderdeel van een organisatie die al zolang zoveel heeft betekent voor klanten en medewerkers. Opeens is er een wending. Het is zoeken. Je wordt ingehaald door jonge dynamische pioniers.

Dan wordt het tijd om opnieuw het strategische gesprek te voeren in je organisatie. En strategie ben je zelf, leerde ik van mijn collega Paul Keursten. Een goede strategie staat niet (alleen) op papier. Strategie is van wezensbelang. Je reflecteert op existentiële vragen: Wat is onze toegevoegde waarde in de wereld? Waaraan bouwen wij met elkaar? Vervolgens verken je volgens welk plan je daaraan kunt werken. Geen blauwdruk natuurlijk, maar bijvoorbeeld een aantal principes en afspraken. Dat is strategie.

Afhankelijk van de grootte van je organisatie is het best lastig om zo’n gesprek te voeren. Stel je voor, een gesprek met vijftig, twaalfhonderd of zelfs vijftienduizend mensen tegelijk. Hoe pak je dat aan? Met mijn collega’s Pepijn Pillen en Suzanne Verdonschot en onze oud-collega Tjip de Jong hebben we goede ervaringen opgedaan met het gebruik van radio als middel om het strategische gesprek te voeren in organisaties.

Radio als interventie bij Kessels & Smit

Het begon een paar jaar geleden toen we als Kessels & Smit zelf op zo’n punt stonden dat we het even niet meer wisten. We zochten naar een manier om in het klein het grote gesprek te voeren. We kwamen op het idee om radio te maken. Tijdens wekelijkse radioshows spraken we met collega’s over welke impact wij als organisatie wilde hebben en alle vragen die daaruit voortkwamen. Deze gesprekken wisselden we af met  favoriete muziek van onze collega’s, van Fedde le Grand tot Simon and Garfunkel. Onze organisatie bestaat uit zo’n 35 mensen. In de jaren daarna hebben we echter ervaring opgedaan met dit type gesprekken voor grotere organisaties.

Radio als interventie: iets voor jouw organisatie?

Ben jij momenteel op zoek naar waar het naartoe moet met jouw organisatie? Dan is het een idee om daarover met elkaar het gesprek te voeren via een radioshow of een podcast. Overweeg eens om radio in te zetten als interventie. Vanuit mijn ervaring kan ik zeggen dat radio een bijdrage zou kunnen leveren aan de volgende dingen:

  • Elkaar beter en anders leren kennen: Wanneer je met elkaar in een radiostudio bent, leer je elkaar anders kennen. Je zet in korte tijd met elkaar een performance neer waarvoor je gefocust moet zijn. Ook elkaars favoriete muziek draaien werkt verbindend. Een collega die voor jou altijd op afstand stond, blijkt van dezelfde muziek te houden als jij. Ik werk vaker met favoriete muziek van deelnemers in opleidings- of verandertrajecten. Bijvoorbeeld via voicemail berichten. Het is een interventie die altijd effect heeft.
  • In gesprek over strategie met ‘hoor en wederhoor’: Wij maken onze radioshows veelal met meerdere collega’s. In een DJ-team zijn er leading DJ’s en sidekicks. Per onderwerp kun je afspreken welk perspectief je inneemt. De bijdrage van een sidekick is vaak scherp, soms komisch. De sidekick stelt kritische vragen, waar veel medewerkers zich vaak ook in herkennen. In een radioshow kun je zo de spanning die er soms heerst rondom bepaalde thema’s bespreekbaar maken.
  • Op een lichte manier in gesprek over zware thema’s: De beste radioshows bevatten verrassende experimenten en daarin wordt veel gelachen. Wanneer je met elkaar een goede radioshow kunt maken, betekent het dat je op een lichte manier in gesprek kunt zijn over wezenlijke thema’s. Als je meer wilt van deze manier van gespreksvoering in je organisatie, is een radioshow een goede manier om dat onder de aandacht te brengen.
  • Je komt snel tot de essentie: Radio dwingt om het gesprek kort en krachtig te voeren. Als het te lang duurt, zapt de luisteraar door. Persoonlijk heeft radiomaken mij veel gebracht in het leren om beknopt te formuleren. Wij zijn hierbij als DJ-team professioneel begeleid door Radiocoach Pierre Papa.

 

Nieuwe podcast 'Do I have a Choice?'

In de komende weken zal ik een nieuwe maandelijkse podcast starten via deze website. Onder de noemer Do I Have A Choice? spreek ik ongeveer vijftien minuten met bijzondere mensen over ondernemerschap en technologie. De podcast dient twee doelen. Als eerste geeft het mij de gelegenheid om radio te blijven maken. Als tweede vind ik het een mooie manier om inspiratie te delen onder vakgenoten. Je kunt er natuurlijk ook naar luisteren als voorbeelden van gesprekken, die ook in jouw organisatie gevoerd kunnen worden. Er is immers een nieuw strategisch gesprek nodig. The times they are a changing!

 

Wil je geüpdate worden over mijn blogs? Meld je dan aan voor de e-mail nieuwsbrief.Reacties op dit item

Leuk PJ, Ik kijk ernaar uit om je podcasts te beluisteren!
Door: Patrick | 10-02-2015 16:25

Reageer op dit item

Naam

E-mail

Reactie

 


Andere interessante blogs op het thema “Kessels & Smit” voor jou geselecteerd:


Dit item is niet beschikbaar in het Nederlands.

9 nov...

Buitenspelen! Ervaringen van 3 maanden Ďspelení bij K&S

27 jun

Buitenspelen! Ervaringen van 3 maanden Ďspelení bij K&S

In 2002 ben ik bij de gemeente Amsterdam gaan werken waar ik op verschillende plekken in verschillende rollen heb gewerkt. Om in 2014 te landen bij de Amsterdamse School, het leer- en ontwikkelinstituut van de gemeente Amsterdam. Het vak van ontwerpen vind ik geweldig en...

Dit item is niet beschikbaar in het Nederlands.

26 jun...

Veiligheid & Mindset

28 mei

Veiligheid & Mindset

In sectoren als de industrie en de bouw is arbeidsveiligheid letterlijk van levensbelang. Leidinggevenden hebben een belangrijke rol in het sturen op een veilige cultuur en manier van werken in de organisatie. Vaak horen we leiders zeggen: “Ik heb weinig invloed op de veiligheidssituatie op...

In de maak: het K&S jubileumboek

4 apr

In de maak: het K&S jubileumboek

Vrijdagochtend 9.00u. In de mooiste kamer van ons pand op de Maliebaan zitten Derk van der Pol, Mara Spruyt en Marijke Boessenkool aan tafel voor het wekelijks jubileumboekoverleg. Want er is een jubileumboek voor K&S Nederland in de maak. Een boek waarin we wie en...

Storytelling van binnenuit

20 mrt

Storytelling van binnenuit

Samen met mijn collega Kirste den Hollander gaf ik onlangs een workshop storytelling. We kregen van deelnemers terug dat ze nieuwsgierig waren naar ‘hoe’ je het verhaal (van de organisatie) nu naar buiten vertelt. Iets waarvan deelnemers achteraf aangaven dat ze daar meer van gehoopt...

Een ongeval op het werk, doodnormaal

12 feb

Een ongeval op het werk, doodnormaal

Het is in Nederland niet vanzelfsprekend dat je ’s avonds gezond thuiskomt van je werk. In 2016 gold voor ten minste 2500 mensen dat ze met een ernstig letsel hun werkplek hebben verlaten. ISZW publiceerde in juni jl. een rapport over ernstige arbeidsongevallen. In het...

De impact van een leiderschapsprogramma

28 nov 17

De impact van een leiderschapsprogramma

Een leiderschapsprogramma ondersteunt managers in een grote internationale organisatie in hun ontwikkeling. In 2011 werd Kessels & Smit gevraagd om het programma te herontwerpen. In de afgelopen jaren ontvingen we veel positieve feedback van deelnemers en andere betrokkenen. We hadden echter nog geen compleet beeld...
vorige
1 2 3 ... 28 29 30
volgende