Hoe je door middel van radio het strategische gesprek kunt voeren in organisaties

9 feb 15

Hoe je door middel van radio het strategische gesprek kunt voeren in organisaties

The times they are a changing… Als leidinggevende in een organisatie of als ondernemer sta je er met je neus bovenop. De wensen en behoeften van je cliënten of klanten veranderen. En organisaties veranderen hun strategieën, al dan niet opgejaagd door jonge start-ups, die aan de stoelpoten zagen van de gevestigde orde. Misschien overkomt het jou wel op dit moment; je bent onderdeel van een organisatie die al zolang zoveel heeft betekent voor klanten en medewerkers. Opeens is er een wending. Het is zoeken. Je wordt ingehaald door jonge dynamische pioniers.

Dan wordt het tijd om opnieuw het strategische gesprek te voeren in je organisatie. En strategie ben je zelf, leerde ik van mijn collega Paul Keursten. Een goede strategie staat niet (alleen) op papier. Strategie is van wezensbelang. Je reflecteert op existentiële vragen: Wat is onze toegevoegde waarde in de wereld? Waaraan bouwen wij met elkaar? Vervolgens verken je volgens welk plan je daaraan kunt werken. Geen blauwdruk natuurlijk, maar bijvoorbeeld een aantal principes en afspraken. Dat is strategie.

Afhankelijk van de grootte van je organisatie is het best lastig om zo’n gesprek te voeren. Stel je voor, een gesprek met vijftig, twaalfhonderd of zelfs vijftienduizend mensen tegelijk. Hoe pak je dat aan? Met mijn collega’s Pepijn Pillen en Suzanne Verdonschot en onze oud-collega Tjip de Jong hebben we goede ervaringen opgedaan met het gebruik van radio als middel om het strategische gesprek te voeren in organisaties.

Radio als interventie bij Kessels & Smit

Het begon een paar jaar geleden toen we als Kessels & Smit zelf op zo’n punt stonden dat we het even niet meer wisten. We zochten naar een manier om in het klein het grote gesprek te voeren. We kwamen op het idee om radio te maken. Tijdens wekelijkse radioshows spraken we met collega’s over welke impact wij als organisatie wilde hebben en alle vragen die daaruit voortkwamen. Deze gesprekken wisselden we af met  favoriete muziek van onze collega’s, van Fedde le Grand tot Simon and Garfunkel. Onze organisatie bestaat uit zo’n 35 mensen. In de jaren daarna hebben we echter ervaring opgedaan met dit type gesprekken voor grotere organisaties.

Radio als interventie: iets voor jouw organisatie?

Ben jij momenteel op zoek naar waar het naartoe moet met jouw organisatie? Dan is het een idee om daarover met elkaar het gesprek te voeren via een radioshow of een podcast. Overweeg eens om radio in te zetten als interventie. Vanuit mijn ervaring kan ik zeggen dat radio een bijdrage zou kunnen leveren aan de volgende dingen:

  • Elkaar beter en anders leren kennen: Wanneer je met elkaar in een radiostudio bent, leer je elkaar anders kennen. Je zet in korte tijd met elkaar een performance neer waarvoor je gefocust moet zijn. Ook elkaars favoriete muziek draaien werkt verbindend. Een collega die voor jou altijd op afstand stond, blijkt van dezelfde muziek te houden als jij. Ik werk vaker met favoriete muziek van deelnemers in opleidings- of verandertrajecten. Bijvoorbeeld via voicemail berichten. Het is een interventie die altijd effect heeft.
  • In gesprek over strategie met ‘hoor en wederhoor’: Wij maken onze radioshows veelal met meerdere collega’s. In een DJ-team zijn er leading DJ’s en sidekicks. Per onderwerp kun je afspreken welk perspectief je inneemt. De bijdrage van een sidekick is vaak scherp, soms komisch. De sidekick stelt kritische vragen, waar veel medewerkers zich vaak ook in herkennen. In een radioshow kun je zo de spanning die er soms heerst rondom bepaalde thema’s bespreekbaar maken.
  • Op een lichte manier in gesprek over zware thema’s: De beste radioshows bevatten verrassende experimenten en daarin wordt veel gelachen. Wanneer je met elkaar een goede radioshow kunt maken, betekent het dat je op een lichte manier in gesprek kunt zijn over wezenlijke thema’s. Als je meer wilt van deze manier van gespreksvoering in je organisatie, is een radioshow een goede manier om dat onder de aandacht te brengen.
  • Je komt snel tot de essentie: Radio dwingt om het gesprek kort en krachtig te voeren. Als het te lang duurt, zapt de luisteraar door. Persoonlijk heeft radiomaken mij veel gebracht in het leren om beknopt te formuleren. Wij zijn hierbij als DJ-team professioneel begeleid door Radiocoach Pierre Papa.

 

Nieuwe podcast 'Do I have a Choice?'

In de komende weken zal ik een nieuwe maandelijkse podcast starten via deze website. Onder de noemer Do I Have A Choice? spreek ik ongeveer vijftien minuten met bijzondere mensen over ondernemerschap en technologie. De podcast dient twee doelen. Als eerste geeft het mij de gelegenheid om radio te blijven maken. Als tweede vind ik het een mooie manier om inspiratie te delen onder vakgenoten. Je kunt er natuurlijk ook naar luisteren als voorbeelden van gesprekken, die ook in jouw organisatie gevoerd kunnen worden. Er is immers een nieuw strategisch gesprek nodig. The times they are a changing!

 

Wil je geüpdate worden over mijn blogs? Meld je dan aan voor de e-mail nieuwsbrief.Reacties op dit item

Leuk PJ, Ik kijk ernaar uit om je podcasts te beluisteren!
Door: Patrick | 10-02-2015 16:25

Reageer op dit item

Naam

E-mail

Reactie

 


Andere interessante blogs op het thema “Kessels & Smit” voor jou geselecteerd:


Organisatiejournalistiek als krachtige veranderinterventie

9 mei

Organisatiejournalistiek als krachtige veranderinterventie

Collega Derk van der Pol is organisatiejournalist. Maar wat is het eigenlijk? Wat is het belang ervan voor organisaties? En wat vraagt het van je? Saskia Tjepkema interviewde Derk: “Voor mij gaat het erom dat je binnen een team of een hele organisatie...

Het Goede Gesprek: dromen, durven en vooral: doen!

7 mei

Het Goede Gesprek: dromen, durven en vooral: doen!

Lessons learned bij vernieuwing van de gesprekscyclus Na 10 jaar functioneringsmanagement met ‘afvink’lijstjes met competenties en een vaste cyclus van drie gesprekken per jaar gooit advies- en ingeniersbureau Tauw sinds dit jaar het roer om. Het is nu aan de leidinggevenden en medewerkers om...

Talententaal geeft lucht

15 apr

Talententaal geeft lucht

Hoe talentenworkshops de samenwerking bevorderen Bank J.Van Breda & C° is een financiële instelling die advies geeft aan ondernemers en vrije beroepen. Zij werken al een aantal jaren samen met Kessels en Smit rond het ontwikkelen van talent. Sinds 2018 biedt Bank J.Van Breda...

Dit item is niet beschikbaar in het Nederlands.

1 apr...

Tedtalk 'Everybody is an entrepreneur'

21 feb

Tedtalk 'Everybody is an entrepreneur'

Iedereen is een ondernemer volgens collega Pieterjan van Wijngaarden. Als 'community addict' en auteur van Ondernemerschap als way of life deelt hij de drie sleutelelementen van succesvolle samenwerking door samen te werken in communities. Je kunt de video hier bekijken. Deze lezing werd...

Veiligheid op een schaal van 'mama' tot 'hielenlikker'. Werken aan veiligheid binnen de logistieke afdeling van Colruyt

4 feb

Veiligheid op een schaal van 'mama' tot 'hielenlikker'. Werken aan veiligheid binnen de logistieke afdeling van Colruyt

Colruyt is een Belgische supermarktketen , met als baseline ‘laagste prijzen’. Om hun producten in de rekken te krijgen, zijn 4000 logistiek medewerkers dag en nacht in de weer. Voor deze mensen is veiligheid een dagelijks aandachtspunt. Een gebrek aan veiligheid kan grote gevolgen hebben....

Dit item is niet beschikbaar in het Nederlands.

9 nov...

Buitenspelen! Ervaringen van 3 maanden Ďspelení bij K&S

27 jun 18

Buitenspelen! Ervaringen van 3 maanden Ďspelení bij K&S

In 2002 ben ik bij de gemeente Amsterdam gaan werken waar ik op verschillende plekken in verschillende rollen heb gewerkt. Om in 2014 te landen bij de Amsterdamse School, het leer- en ontwikkelinstituut van de gemeente Amsterdam. Het vak van ontwerpen vind ik geweldig en...
vorige
1 2 3 ... 29 30 31
volgende