FCE Leertraject Verhalen(d) werken: Storytelling in de (werk)praktijk

FCE Leertraject Verhalen(d) werken: Storytelling in de (werk)praktijk

Maandag 1 december


Aandacht voor verhalen

Elk mens heeft zijn verhaal. Beïnvloed door context, ervaringen en ontmoetingen. In organisaties en teams komen al die verhalen bij elkaar, samen met dat van het grotere geheel. Vaak loopt deze ontmoeting harmonieus en als het ware vanzelf: leidinggevenden gaan met hun teams aan de slag om visie te ontwikkelen, doelen te bepalen en plannen te maken. Soms lukt het ook niet of verloopt zo’n afstemming moeizaam. Mensen weten dan niet goed wat een visie of een vernieuwing voor hen kan betekenen, of hoe ze er concreet aan kunnen bijdragen. De energie lekt dan weg, er ontstaan misverstanden of zelfs weerstand. Er komt steeds meer aandacht voor ‘storytelling’ en verhalend werken als belangrijke factor in (organisatie)ontwikkeling.

 

Het gaat er daarbij niet om ‘één mooie gepolijste corporate story’ te maken, evenmin gaat het alleen om het verhaal van de leider. Het gaat er om de verhalen en anekdotes van iedereen te benutten om tot beweging te komen en betekenis te creeren.

 

Verschillende toepassingen

In dit leertraject staat centraal hoe je verhalen kunt benutten bij (organisatie)ontwikkeling en vernieuwing. Dat kan op veel manieren, denk aan...

 • Het delen van elkaars verhalen levert veel herkenning en gezamenlijkheid op. Waardoor een basis ontstaat om verder te bouwen.
 • Plannen, visiestukken, memo’s, cijfers en statistieken krijgen betekenis door deze te laden met concrete anekdotes en belevingen.
 • Veel ‘impliciete’ kennis in een organisatie komt naar boven door praktijkverhalen en ervaringen te analyseren.
 • Toekomstige stappen koppelen aan eerdere ervaringen van een team helpt om draagvlak te krijgen en samen zicht op de toekomst te ontwikkelen.

 

Doelgroep en thema’s

De driedaagse is bedoeld voor leidinggevenden en professionals die organisatievernieuwing ondersteunen. Aan de orde komen:

 • De betekenis van ieders individuele verhaal en hoe dat een rol speelt in persoonlijke ontwikkeling. Hoe werken eigen thema’s en ervaringen door in de talenten die iemand ontwikkelt en het vak dat je uiteindelijk kiest? Werken met heldenverhalen en persoonlijke biografieen.
 • Het belang voor het individu om deel uit te maken van een groter verband. Hoe vinden mensen met hun eigen verhaal plek en houvast in het collectief? In het grotere geheel? Iets dat steeds belangrijker wordt, naarmate de wereld meer beweeglijk en veranderlijk is. Hoe helpt een organisatieverhaal daarbij?
 • De dynamiek die ontstaat wanneer verhalen gedeeld worden. Hoe leidt het vertellen van en het luisteren naar elkaars verhaal tot dieper inzicht en komt er vooral energie en zin vrij om iets samen te gaan ondernemen? Werken met kritische incidenten, succeservaringen, grumpy moments…
 • Het inzetten en benutten van het ‘poetische principe’ om richting een gewenste organisatietoekomst te werken. Hoe ontwikkel je het verhaal van je organisatie of team verder? Werken met historielijn, een ‘organisatiestripverhaal’ en een toekomstvisie.


We gaan aan de slag met deze thema’s op een praktische en een reflectieve manier. Aan de hand van oefeningen ervaar je hoe het werkt, maar er is ook toelichting en verdieping. Er is veel ruimte voor inbreng van eigen casuistiek en verhalen. De groep telt maximaal 15 personen.

 

Meer weten

 • Data: 1, 2 en 3 december 2014
 • Locatie: We werken op een bijzondere plek: Hoeve Vernelsberg in het Limburgse land (Epen).
 • Docenten: Lieve Scheepers en Christien Brinkgreve
 • Kosten: € 1250,-
 • Inschrijven kan via lscheepers@
kessels-smit.be

 

Voor meer informatie of contact, mail met Lieve Scheepers via lscheepers@kessels-smit.be.