Reflecteren op wat je ziet bij de ander

Samenvatting

 

Wat is het?

Reflecteren wil zeggen: weergeven of spiegelen van het gevoel van de ander. Dit houdt in dat je verwoordt wat de ander voelt of vindt door je op de ander te richten. Als je wilt weten wat iemand écht bezighoudt, is de vaardigheid om te kunnen reflecteren noodzakelijk.

 

Wanneer gebruik je het?

Er zijn twee verschillende situaties te onderscheiden waarin je ‘reflecteren op gevoel’ kunt toepassen.

1. Iemand komt naar je toe met een verhaal. Je ziet of hoort dat het niet alleen een inhoudelijk verhaal is maar dat er meer achter zit. Door te reflecteren op het gevoel van de ander krijg je te horen wat hem/haar écht bezighoudt.

2. Je wilt zelf een gesprek starten met iemand. Je hebt de indruk dat het met die persoon niet echt goed gaat, je wilt weten of dit klopt en wat er dan aan de hand is. Je start het gesprek door aan te kondigen dat je het gevoel hebt dat er wat is en daarna geef je een reflectie op het gevoel.

 

Waarom werk je hier graag mee?

Cora Smit: ‘Om te kunnen reflecteren op gevoel, is het belangrijk dat je je kunt inleven in de situatie van een ander. Je moet echt geïnteresseerd zijn. Het belangrijkste wat je nodig hebt, is het vermogen om je eigen agenda (je eigen mening, gevoel, vragen, oplossingen) geheel weg te laten en je volledig te richten op het begrijpen van de ander. Dat doe ik graag!’

 

Download dit instrument Reflecteren_op_w...bij_de_ander.pdf (202 KB)