Joseph Kessels2

Joseph Kessels

Joseph is één van de oprichters van Kessels & Smit, The Learning Company. Op 1 januari 2011 heeft hij, na 35 jaar, met Cora Smit afscheid genomen van het gezelschap. Hij werkt nu als zelfstandig adviseur en onderzoeker.

 

Je kunt niet slim zijn tegen je zin

Misschien is het wel een diepe overtuiging die me in beweging brengt: de gedachte dat er méér in mensen zit dan hun omgeving in de regel toestaat om te laten zien. Zowel in bedrijven, instellingen en het onderwijs zou zoveel meer mogelijk zijn als leren en ontwikkeling de vrije loop konden krijgen. Maar er is wel moed voor nodig om die ruimte te bieden en om de belemmeringen weg te nemen voor autonomie, zelfsturing en emancipatie. Maar we hebben weinig keus: in een kennismaatschappij is al het beschikbare talent nodig, wat dat ook moge zijn. Er dient zich een economische noodzaak aan om leren en ontwikkelen aantrekkelijk te maken. Want je kunt nu eenmaal niet slim zijn tegen je zin.

 

Het ontwerpen van leertrajecten is een praktische manier om aan de slag te gaan. De startvraag is: wat vind je spannend om te doen? Door zo’n waarderende vraag is het net alsof er luikjes open gaan die in de dagelijkse werkomgeving gesloten blijven. Door zelf mee te ontwerpen kun je invloed hebben op je dagelijkse werkomgeving.

Ik onderneem ook graag onderzoeksactiviteiten, en het liefst zo dat niet alleen ik er slimmer van word, maar ook de mensen met wie ik samenwerk. Onderzoek naar thema’s als kennisproductiviteit, social capital en de autonome professional lenen zich daar ook voor.

 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzame ontwikkeling spelen een belangrijke rol in mijn werk. Voor het verder ontwikkelen van deze vraagstukken wil ik inspiratie putten uit de kunstwereld. Kunstenaars snappen heel goed hoe ze op een ongewone manier waarde kunnen toevoegen. Als hun werk niet aanspreekt en inspireert, blijven mensen weg. Managers en kunstenaars kunnen veel van elkaar leren.

 

Een kernopgave voor mij blijft het bijeenbrengen van mensen die zelf hun werk creëren en ontwerpen en daardoor in ontwikkeling blijven, weg van macht en manipulatie.