Kirste

Kirste den Hollander


Nederland

Ontwerpend onderzoeken, onderzoekend ontwerpen


Samen onderzoeken en ontwerpen werkt verbindend

Sinds 2015 ben ik aangesloten bij Kessels & Smit, The Learning Company. Mijn hart gaat uit naar het doen van onderzoek en het ontwerpen van leertrajecten. Het mooie is dat die activiteiten goed samengaan: ik ben een onderzoekende ontwerper en een ontwerpende onderzoeker. Hierin leg ik graag de verbinding met collega’s, opdrachtgevers en de ‘doelgroep’. Dat is belangrijk voor het draagvlak en het gezamenlijk doorlopen van het onderzoek- en ontwerpproces.

 

Concrete materialen helpen tot de kern te komen

Een mooi voorbeeld hiervan is een project dat ik deed voor een vervoersmaatschappij. Het ging over het ontwerpen en het faciliteren van een leerweek met mensen van de werkvloer, voor mensen van de werkvloer. Samen ontwikkelden we een toolbox met relevante opdrachten voor hun werk. Collega’s gaven de toolbox aan elkaar door gedurende de leerweek.

 

Een andere vraag was een onderzoek naar ‘hoe kunnen we medewerkers, vanuit de afdeling leren en ontwikkelen, ondersteunen om klaar te worden voor de toekomst?’ We hebben daarbij eerst in kaart gebracht wat nu goed werkte en hoe ze vanuit deze kracht hun ambities waar konden maken. Een set creatieve materialen ondersteunde dit onderzoeksproces. Ik tekende de kernverhalen in de vorm van stripverhalen en we maakten detectiveboekjes om samen met de stakeholders bijzonderheden op te sporen. Dit vind ik mooie projecten om te doen. Samen, betekenisvol en toekomstgericht.

 

Fouten benutten als leerervaring

Het thema ‘leren van fouten’ vind ik fascinerend. We zeggen vaak: ‘van fouten kun je leren ...’ Toch maken de meeste mensen liever geen fouten en lukt het lang niet altijd om een fout te benutten als kans om te leren. Welke stappen zijn nodig om van een onbedoelde uitkomst werkelijk een leerervaring te maken? Dit is een nog onontgonnen gebied. Ik doe hier onderzoek naar en vind het uitdagend dit onderzoek te vertalen naar praktische interventies. Zo heb ik ‘de biechtbox’ en diverse reflectietools ontwikkeld. Deze instrumenten verleiden mensen om stil te staan bij de leerervaring die in de fout verborgen zit.