job

Switchen van baan?


Zit jij nog op de goede plek in jouw organisatie? We weten allemaal dat mooi werk of een fijne baan bijdraagt aan jouw geluk. Onderzoek laat echter zien dat werknemers rond hun 27e levensjaar in een soort crisis komen. Zes van de tien hoogopgeleiden verlaten binnen twee jaar hun bedrijf. Hoe zit dat met jou? Check deze vijf redenen. Herken je je erin? Dan zit het met jou wel goed en hoef je (nog) niet van baan te switchen.


Ik werk met plezier in mijn organisatie

Ergens plezier aan beleven, of ergens zin in hebben is in deze tijd geen luxe meer. In onze economie, waarin creativiteit een belangrijke productiefactor is, is zin-hebben een vereiste. Je kunt niet creatief zijn tegen je zin. Lach jij nog dagelijks op je werk? Kom je vaker met energie dan futloos thuis van je werk? Vind jij het niet erg om je werk af te te onderbreken om een praatje te maken? Dan is de kans groot dat jij met plezier je werk doet.

Ik voeg waarde toe in mijn organisatie

Jouw talenten, energie en creativiteit komen pas echt tot zijn recht als je gewaardeerd wordt. En als je niet wordt geforceerd om in een bepaald plaatje te passen. Krijg jij regelmatig complimenten? Ervaar jij ook wel eens weerstand? Is niet iedereen het met jou eens? Dan is het aannemelijk dat je waarde toevoegt in jouw organisatie.

Ik heb zelf de regie over mijn agenda en maak zelf keuzes

Nederland staat stijf van de stress. Werkstress is beroepsziekte nummer 1. Bijna de helft van de gestresste werknemers geven aan dat dit komt doordat zij te weinig autonomie ervaren op het werk. Voor veel werknemers is de met vergaderingen volgeplande agenda een symptoom van het verlies van vrijheid. Kun je regie nemen over je eigen agenda? Kun je soms meetings skippen of thuis of ergens anders werken als je even rustig iets af wilt maken? Dan zit het met jouw autonomie waarschijnlijk wel goed.

Ik blijf experimenteren met nieuwe dingen

Twijfel is een wezenlijk onderdeel van ons mens-zijn. Cogito ergo sum. Ik twijfel, dus ik ben. Dat is een bekende uitspraak van de filosoof René Descartes. Twijfel heeft alles te maken met jezelf vragen stellen. Veel grote fouten in organisaties komen voort uit het feit dat twijfel de kop wordt ingedrukt. Als je twijfel productief inzet, kan dat leiden tot nieuwsgierigheid. Uit nieuwsgierigheid komen experimenten voort. Probeer jij nieuwe dingen uit? Maak jij fouten? En leer je daarvan, eventueel samen met collega’s? Dan is de kans groot dat jij waarschijnlijk voldoende experimenteert.

Ik blijf kennis ontwikkelen met anderen

Blijf jij leren? En nieuwe vaardigheden ontwikkelen? Voor jezelf en met anderen? Dan is het aannemelijk dat je genoeg uitdaging hebt in je werk. Waarom dat belangrijk is? Het is voor ons mensen onmogelijk om niet te leren. Of je het wilt of niet. Je blijft groeien en ontwikkelen. Een omgeving die daarin met je meebeweegt is een perfecte werkplek. Dan is het dus niet nodig om van baan te switchen.

 

 

Deze blog verscheen ook op ondernemenalswayoflife.com.