Hoe je de Jawbone Up gebruikt om grip te houden op de dag

10 mrt 15

Hoe je de Jawbone Up gebruikt om grip te houden op de dag

Ik las in het Financieele Dagblad over het gegeven dat steeds meer bedrijven zich bemoeien met de gezondheid van medewerkers. Er is immers veel geld te besparen op het beperken van uitval- en ziektekosten. Wellicht ben jij hier als leidinggevende ook mee bezig? Het is interessant om te zien dat er mobiele apps op de markt komen, die aan de hand van persoonlijke gegevens advies kunnen geven over voeding, slaap en beweging. Gezondheid, technologie en werk komen bij elkaar; een boeiende beweging met volop mogelijkheden.

In april verschijnt er een podcast in de serie Do I Have A Choice, waarin ik met vitaliteitsarchitect Greg Kalfus, werkzaam bij Dilato over dit onderwerp spreek. In de tussentijd kon ik de verleiding niet weerstaan een Jawbone Up aan te schaffen om eens te experimenteren met dit type technologie, dat gezondheid en werk dichter bij elkaar kan brengen.

Jawbone Up

De Jawbone Up is een armband die zowel je slaap als je beweging kan meten. Hij is er in oranje of zwarte variant. Ik heb een oranje exemplaar aangeschaft, omdat ik het eigenlijk wel leuk vindt dat hij een beetje opvalt. Vaak vragen mensen mij naar de armband, waarop er leuke gesprekken ontstaan over deze technologie, variërend van: “totale onzin” tot en met “cool!”. De armband synchroniseert via bluetooth met je mobiele telefoon. Via de gratis app kun je resultaten uitlezen en instellingen passend bij jouw dagritme wijzigen.

Ik gebruik de Up nu een maand of vier en mijn algemene indruk is positief. Met name in combinatie met een doordachte dagplanning, die voortkomt uit een regie op je eigen agenda, blijkt dit speeltje van Jawbone een prima middel om grip te houden op de veelal hectische werkdag.

Vier mogelijkheden

Ik deel graag mijn belangrijkste bevindingen. Wellicht helpt zo’n gadget jou als ondernemer ook om grip te houden op de dag. De volgende vier mogelijkheden van de Up zijn voor mij reden om de armband te blijven dragen:

  • Gewekt worden tijdens je lichte slaap: Ik heb er een gewoonte van gemaakt om vroeg op te staan. De Jawbone Up wekt mij tussen half vijf of half zes ’s ochtends op een moment dat ik in lichte slaap ben, door te trillen. De Up meet wanneer ik in diepe of lichte slaap ben. Gewekt worden op een moment dat je licht slaapt, geeft een soepele overgang tussen dag en nacht. Bijkomend voordeel is dat mijn gezin niet wordt gewekt door het geluid van een wekker.
  • Elke 90 minuten een reminder om te bewegen: Ik heb de armband zo ingesteld dat hij een trilsignaal geeft, wanneer ik negentig minuten lang niet van mijn plek ben geweest. Dat leidt tot leuke interventies in lange vergaderingen bij klanten of breaks tijdens dagen dat ik thuis of op ons kantoor aan de Maliebaan werk. Mijn ervaring is dat het sowieso niet productief is om negentig minuten zonder break te vergaderen of te werken. Na een korte pauze ontstaat er weer andere energie die niet zelden tot interessante wendingen leidt.
  • Elke werkdag een signaal om het werk af te ronden: Ik schreef eerder over de hectiek en de hoge druk van het tegenwoordige werk. Altijd maar doorgaan met werken, wanneer het niet afkomt, is vaak niet de oplossing. 'Als ik mijn werk niet af krijg, moet ik het anders organiseren', leerde ik van Anselm Grün. Ik oefen mijzelf hierin door iedere werkdag door mijn Jawbone Up herinnert te worden aan het feit dat mijn werkdag ten einde loopt.
  • Elke avond een reminder om je op de nacht voor te bereiden: Nu ik iedere dag vroeg opsta, wen ik mijzelf ook aan om vroeger naar bed te gaan. Mijn Jawbone Up geeft daarom om 21.20 uur het signaal dat het tijd is om mij voor te bereiden op de nacht. Dat betekent niet dat ik dan meteen horizontaal ga. Ik rond in ieder geval zoveel mogelijk mijn activiteiten af en neem nog een uurtje om de krant te lezen of wat platen te luisteren.


Gezondheid, technologie en werk komen steeds dichter bij elkaar. Ik vind het een boeiende beweging met volop mogelijkheden. Komende week ben ik met een aantal collega’s op SXSW om te zien wat de laatste ontwikkelingen zijn op het gebied van technologie. Ik neem mijn Jawbone Up in ieder geval mee naar de States. Wie weet kan deze gadget mij helpen om te gaan met de aankomende jetlags.

Vraag: Welke ervaring heb jij met technologie of apps die gericht zijn op voeding, slaap en beweging? Post een reactie of stuur me een e-mail.

 

Wil je op de geüpdatet worden over mijn blogs? Meld je dan aan voor de e-mail nieuwsbrief.


Reageer op dit item

Naam

E-mail

Reactie

 


Andere interessante blogs op het thema “Activiteiten” voor jou geselecteerd:


De stad als spiegel

17 nov

De stad als spiegel

Sofie Hendrikx en Kris Snick zijn beide gepassioneerd door de energie, creativiteit en innovatie die ontstaat in steden. Terwijl we voor een teambuilding of het oplossen van een complex probleem vaak de rust en bezinning van de hei opzoeken, kiezen Sofie en Kris ervoor om teamdagen en interventies ook midden in de complexiteit en dynamiek van de stad te organiseren. Want net zoals de natuur, is de stad een bron voor leren en ontwikkeling.

Dit item is niet beschikbaar in het Nederlands.

22 okt...

Lichte lessen uit Ghana

4 okt

Lichte lessen uit Ghana

Het gesprek stokt. Een wanhopige blik. “What question should I ask now?”, vraagt Mercy, één van de deelnemers aan de training Dialogue for Peaceful Change . Ik stel haar een wedervraag: “Wat denk je? Wat komt er als eerste in je op? Let go of...

Food for thought - FRIS! 2016

18 aug

Food for thought - FRIS! 2016

Ook dit jaar organiseerde Take a Step weer het event FRIS!. Het was een mooie middag waarin meerdere personen projecten en ideeën over de toepassing van het waarderend perspectief centraal deelden. Nina ging met Ilonka Ronkes Agerbeek en bezoekers van hun class in gesprek over de vraag hoe je meer rust en ruimte in je werk kunt creëren. In deze blog geven zij food for thought door terug te blikken op hun gesprek.

Dit item is niet beschikbaar in het Nederlands.

2 aug...

Van experiment naar opmerkelijk naar patroon?

1 jul

Van experiment naar opmerkelijk naar patroon?

Weg werken of werken aan de weg? We doen het weer. Sterker nog, we zijn het nu aan het doen. Voor de start van de zomer en vakantie werken we op een andere plek. Een weg werk week . Om moet-jes weg te werken....

De kracht van werken met visualisatie

28 jun

De kracht van werken met visualisatie

‘Wat is volgens jou de kracht van visualisatie?’ Dat was de eerste vraag die ons gesteld werd bij de training visuele meetings van Jeroen Blijsie afgelopen vrijdag. Als ontwerper bij Kessels & Smit werk ik vaak en graag met beelden. Ik merk dat...

Facing Stories

23 jun

Facing Stories

In Zuid-Afrika zijn er zoveel verhalen de moeite waard om te vertellen en te delen. Verhalen worden gezien als een belangrijk onderdeel van de cultuur voor veel mensen. Maar zoals Tiffany Mugo van The Open Society Fellowship stelt: "We zijn niet goed in archivering". Wij...
vorige
1 2 3 ... 23 24 25
volgende