Schermafbeelding 2015 03 23 om 08.42.29

Goede gesprekken over talent in pop-up kantoor voor werkzoekenden


Veel mensen zijn op zoek naar (ander) werk, misschien jij ook wel. Gesprekken met anderen zijn een onmisbaar onderdeel van die zoektocht. Een coach maar ook (oud) collega’s of vrienden kunnen hier een rol in spelen. Zij zien soms duidelijker waar jouw toegevoegde waarde zit of wat jouw natuurlijke manier is van de dingen aanpakken. De ander kan je daarom spiegelen. Maar een ander kan ook praktische tips geven, of helpen je gedachten te ordenen en je talenten op te sporen. Door gericht uit te vragen hoe jij die ene situatie hebt aangepakt of uit te filteren waar het de kern van je verhaal over gaat. Hoe dan ook: bij vragen over jezelf heb je input van een ander nodig.

Hoe krachtig dat werkt heb ik onlangs weer ervaren. Ik mocht als talentcoach onderdeel zijn van het zowerkhet.be-team. Een gaaf initiatief in Vlaanderen waar mensen met al hun vragen over solliciteren terecht kunnen in een zowerkthet.be pop-up kantoor. Dit keer stond het in Antwerpen. Samen met collega-coaches Kathleen, Jo, Wouter en Maxime spraken we ruim 40 mensen, allemaal op zoek naar (ander) werk.

 

Persoonlijke vragen

Mij viel tijdens die dagen op hoe gedreven en open iedereen bij ons binnen stapte. Jong, oud, veel ervaring en toe aan iets heel anders of juist nog groen en popelend om te beginnen – het maakte eigenlijk niet uit. Elk vertrekpunt leverde stuk voor stuk mooie gesprekken op.

Alle mensen die we spraken willen heel graag aan de slag en ontvingen in het pop-up kantoor tips en tricks voor een volgende stap. Maar naast meedenken over opleidingen en praktische tips over C.V. indeling, was iedereen vooral ook op zoek naar een gesprek waarin ruimte was voor persoonlijke vragen. ‘Wat is voor mij een natuurlijke manier van de dingen aanpakken? Wat zegt dat over wat me energie oplevert? En over waar ik goed in ben of wat mijn rol kan zijn? En hoe breng ik over wie ik ben..?’ Onder andere het talent interview bood gelegenheid voor dit gesprek en gaf een aantal mensen nieuwe inzichten. Omdat het verklaarde waar ze op dit moment tegen aan lopen of omdat het woorden gaf aan iets wat ze al enige tijd voelden.

 

Een baan vinden of zoeken?

De gesprekken hielpen niet alleen bij zicht krijgen op wat je in huis hebt, ook met wat je graag wilt. Als je werk zoekt is mijn ervaring dat de nadruk soms vooral komt te liggen op het vinden van een baan. En daarmee niet meer echt op het zoeken. Een belangrijk verschil - omdat het bepalend is voor je strategie.

Een baan willen vinden kan er voor zorgen dat je bij veel vacatures gelijk in de actie schiet. Je schrijft bijvoorbeeld direct een brief. Onbewust vertrek je dan vanuit de baan of wens van organisatie.

Zoeken geeft meer ruimte om met je persoonlijke vragen bezig te zijn en te vertrekken vanuit wat jij wilt en te bieden hebt. En dat is belangrijk omdat een baan en organisatie die bij je past, je op de lange termijn altijd meer zal opleveren. Roman Krznaric schreef hier het boek Werk vinden dat bij je past over en gelooft bijvoorbeeld dat gesprekken voeren met mensen buiten je bestaande netwerk hier aan bijdraagt. Door iemand met een heel andere baan eens te bevragen over wat zijn werk interessant en leuk maakt wordt je wellicht weer op nieuwe ideeën gebracht.

Ik kijk terug op drie dagen vol van dit soort mooie gesprekken. Wat mij ook weer nieuwe inzichten opleverde. We hebben veel bijzondere en ambitieuze mensen ontmoet, elk met een eigen verhaal en een sterke drive om een passende werkplek te vinden. Iedereen liep de deur uit met op z’n minst een aanmoediging in hun zoektocht, een groot aantal stapte naar buiten met meer richting. Hopelijk helpt deze blog jou ook weer een eindje op weg.

 

Wil je direct aan de slag?

Op www.zowerkthet.be vind je tips voor onder andere je C.V. Kijk voor een aantal vragen die je helpen om gerichte input van mensen om je heen te verzamelen hier. Of doe deze sterke punten test.